Ако не искате да използвате акаунт в Microsoft на вашия компютър с Windows 11, можете или да конвертирате акаунта в Microsoft в локален акаунт, или да премахнете акаунта в Microsoft от вашия компютър.

Премахнете акаунта на Microsoft от Windows 11

Въпреки че Microsoft предоставя опцията за настройка на компютър с помощта на локален акаунт в Windows 11 (Pro), тази опция не е налична в Home Edition на Windows 11.

Единственият начин да настроите компютър с Windows 11 (домашен) е да използвате съществуващия си акаунт в Microsoft или да създадете нов акаунт в Microsoft, като използвате телефонен номер или имейл адрес.

След като компютърът е настроен, можете да създадете локален акаунт, да предоставите права на администратор на този акаунт и да използвате този акаунт на локален администратор, за да премахнете акаунта на Microsoft от вашия компютър.

Какво се случва, когато премахнете акаунта в Microsoft?

Когато премахнете акаунта в Microsoft, всички данни, свързани с вашия акаунт в Microsoft, включително всички файлове, намиращи се на работния плот и съхранявани в папка за документи, снимки, музика и изтегляния, ще бъдат изтрити.

Следователно, уверете се, че прехвърляте всичките си файлове, снимки и други данни на външно устройство за съхранение или на друго място на компютъра.

Друг ефект от премахването на акаунт в Microsoft е, че няма да можете да настроите Find My Device на вашия компютър, което ви позволява да намерите, заключите или изтриете изгубеното или откраднато устройство.

Добрата новина е, че винаги можете да добавите обратно акаунта в Microsoft към вашия компютър по всяко време и да се насладите на всички предимства от използването на акаунт в Microsoft.

Стъпка 1. Създайте нов акаунт на локален администратор

Първата стъпка е да създадете нов локален акаунт на вашия компютър. За това трябва да сте влезли в компютъра, като използвате акаунт в Microsoft или локален акаунт с администраторски права.

1. Щракнете върху бутона Старт на Windows > икона Настройки > изберете Акаунти в левия панел. В десния прозорец превъртете надолу и щракнете върху Семейство и други потребители.

2. На следващия екран щракнете върху бутона Добавяне на акаунт, разположен под Other Users.

Добавяне на опция за акаунт в Windows 11

3. На следващия екран щракнете върху Нямам връзка с информация за вход на този човек.

Не разполагайте с информация за влизане на лица

4. На екрана Създаване на акаунт щракнете върху Добавяне на потребител без опция за акаунт в Microsoft.

Добавете потребител без акаунт в Microsoft

5. На следващия екран въведете потребителско име, парола за вашия нов локален потребителски акаунт и щракнете върху Напред, за да създадете нов локален акаунт на вашия компютър.

Създайте локален потребителски акаунт на компютър с Windows

6. На следващия екран щракнете върху Нов акаунт, който току-що създадохте, и изберете опцията Промяна на типа акаунт.

Промяна на опцията за тип акаунт в Windows 11

7. На следващия екран щракнете върху Стрелка надолу Тип акаунт > изберете опцията Администратор и щракнете върху OK.

Променете типа на акаунта в Windows на Администратор

Това завършва създаването на акаунт на локален администратор на вашия компютър, което означава, че можете безопасно да премахнете акаунта в Microsoft от вашия компютър.

Стъпка 2. Премахнете акаунта на Microsoft от компютър с Windows 11

Излезте от акаунта в Microsoft и влезте в акаунта на локалния администратор, който сте създали в стъпка 1 (по-горе), и следвайте стъпките по-долу, за да премахнете акаунта в Microsoft от вашия компютър с Windows 11.

1. Щракнете върху бутона Старт на Windows > икона Настройки > изберете Акаунти в левия панел. В десния прозорец превъртете надолу и щракнете върху Семейство и други потребители.

Опция за семейство и други потребители в Windows 11

2. На следващия екран изберете вашия акаунт в Microsoft и щракнете върху опцията Премахване.

Премахнете акаунта на Microsoft от компютър с Windows

3. На следващия екран щракнете върху бутона Изтриване на акаунт и данни.

Изтрийте потребителски акаунт и данни на Microsoft от компютър с Windows 10

Както споменахме по-рано, всички данни, налични в акаунта на Microsoft, ще бъдат изтрити и акаунтът в Microsoft ще бъде премахнат от вашия компютър.